Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Een liefde voor de natie: Giuseppe en Anita Garibaldi

20 februari 2019, 20:15 - 22:00

Van de mannen die bekend staan als de grondleggers van het moderne Italië is Giuseppe Garibaldi verreweg de meest opvallende figuur. Bij hem vergeleken steken Mazzini, Cavour en Victor Emanuel maar bleekjes af. Dat komt niet alleen door zijn kleurrijke voorkomen en zijn originele vechtstijl, maar ook door Garibaldi’s relatie met Ana Maria de Jesus Ribeiro, in Italië beter bekend als Anita Garibaldi. Hun zinderende liefdesgeschiedenis duurde elf jaar, vanaf hun ontmoeting in Brazilië in 1838 tot Anita’s dramatische dood in 1849 in de moerassen rond Ravenna. Elf jaar die het paar grotendeels buiten Italië doorbracht en die voorafgingen aan het tijdperk waarin Garibaldi zijn aandeel leverde aan de strijd die leidde tot de vorming van een Italiaanse natie.

In de verhalen die van Garibaldi de held hebben gemaakt zoals we die tegenwoordig kennen, speelt de liefde tussen deze blonde Italiaanse vechtersbaas en de donkere, Zuid-Amerikaanse amazone desalniettemin een cruciale rol.

In deze lezing zal Marjan Schwegman dieper ingaan op die liefdesgeschiedenis en op de betekenis hiervan voor de heldenstatus van Garibaldi.

Marjan Schwegman is historica, gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Italië . Zij is emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was in 2017-2018 Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was vervolgens aan verschillende universiteiten werkzaam. Van 2003 tot 2007 was ze directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Van 2007 tot 2016 was ze directeur van het NIOD. In haar onderzoek staat de relatie tussen gender, geweld en natievorming centraal.

Gegevens

Datum:
20 februari 2019
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7
Van Egmondstraat 7
Haarlem, Noord-Holland 2024 XL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
06 – 24 75 76 28
Bekijk de site van Locatie

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst