Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Caravaggio, schilder van emoties

20 maart 2019, 20:15 - 22:00

Michelangelo Merisi da Caravaggio (‘Caravaggio’, 1571 – 1610) is de geschiedenis ingegaan als de schilder van het clair-obscur: het dramatische licht-donker contrast dat zijn figuren in theatrale lichtbundels laat opdoemen tegen een duistere achtergrond. Èn als ultieme succès-de-scandale en rouwdouwer! Een kunstenaar wiens smeulende, gepassioneerde, tumultueuze persoonlijke leven alleen wordt overtroffen door zijn revolutionaire en adembenemende oeuvre.

Met zijn ongekende naturalisme en onfeilbare talent voor het weergeven van het spel van licht en donker heeft hij een revolutie ontketend in de Italiaanse en Europese kunst en de weg gebaand voor de zeventiende-eeuwse Italiaanse barok. Met onmiskenbare invloeden op kunstenaars na hem: Rubens, Hals, Rembrandt, Vermeer, Velazquez en Bernini. Als geen ander wist hij drama en pathetiek, de menselijke emoties in zijn schilderijen vast te leggen. En juist die weergave van puur menselijke emoties, ongekend en schokkend voor zijn tijd, staat in deze speciale Caravaggio-lezing centraal.

Beeldend kunstenaar Peter van der Woude neemt u op gepassioneerde wijze mee langs het enerverende leven en werk van deze befaamde Italiaanse kunstenaar.

Peter van der Woude groeide op in Leiden en werd al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schilderen. Zijn grootvader tekende, en op een of andere manier werd die passie aan hem doorgegeven. Hij bezocht de Pedagogische Academie in Den Haag en studeerde Sociale Wetenschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen, en – als ‘erbij-studie’ – IT. Hij werkt nu als ITarchitect en consultant en is, naast zijn werk, geïnteresseerd in filosofie, architectuur, kunst en muziek. Peter woont in Twello waar hij, in zijn vrije tijd, tot voor kort boeken schreef over informatica en waar hij laatstelijk opnieuw is begonnen met schilderen, “alleen om te zien of de vaardigheid er nog in zit”.

Gegevens

Datum:
20 maart 2019
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7
Van Egmondstraat 7
Haarlem, Noord-Holland 2024 XL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
06 – 24 75 76 28
Bekijk de site van Locatie

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst