Nieuwsbrief september 2021

Nieuwsbrief Dante Haarlem 85 jaar

September 2021 | editie 5

Inleiding nieuwsbrief:

In het komende verenigingsjaar is er maatschappelijk gezien gelukkig weer meer souplesse. Voor ons betekent dat onder meer dat we elkaar eindelijk weer eens kunnen zien en spreken bij onze maandelijkse samenkomsten. En het treft, de eerstkomende lezing (23/9) in dit Dantejaar gaat over het leven van Dante.


Dante, hij mag dan 700 jaar dood zijn, in veel opzichten is hij nog springlevend. De aandacht voor hem in dit Dantejaar is overweldigend. En ook in deze aflevering van de Notizie Dantesche is hij volop aanwezig. We komen hem tegen op affiches en dakpannen in afgelegen Toscaanse bergdorpjes, in een boekwinkel hier in Haarlem – n geschrifte en in levenden lijve – en we lezen in een boekbespreking van Ine Zantingh hoe hij Primo Levi inspireerde in het Inferno van Auschwitz.


Dit jaar wordt niet alleen Dante’s 700ste sterfdag herdacht, we herdenken ook dat 85 jaar geleden, in oktober 1936, ons comitato is opgericht. In de vorige aflevering is de geschiedenis van ons comitato beschreven. Deze aflevering openen we met een schets van het leven en de persoon van onze oprichtster, Ellen Russe, pseudoniem van Lilian Vandervelden-Vijgh, een zeer bijzondere vrouw.

En voorts is er de gebruikelijke vinologische bijdrage, lees je een verslag van een bedevaart, en vermelden we de uitslag van de vertaalwedsstrijd uit de vorige aflevering. In het rondje ‘docenten-stellen-zich-voor’ is het deze keer de beurt aan Ine Zantingh. En uiteraard ontbreken de proverbi niet; deze keer – vooruit dan, nog een keer Dante – met als thema inferno, purgatorio en paradiso.

Buona lettura!

Herman Baartman

Lees de hele nieuwsbrief in de PDF

(Klik op de knop hieronder)