Nieuwsbrief november 2023

Nieuwsbrief header Dante Haarlem

Inleiding nieuwsbrief:

Nuove Notizie Dantesche, november 2023 (editie 11)
Welkom bij deze nieuwe Notizie.

Er is lang op gewacht en lang aan gewerkt maar hier is een Notizie om jullie bij te praten over personen en activiteiten.
Ook zijn er nieuwe rubrieken zoals een (favoriet) boek bespreken, een (favoriet) recept,
initiatieven vanuit de soci en domanda e offerta.


De voortzetting van de Notizie Dantesche, enkele jaren geleden opgezet door Herman Baartman, onze vorige voorzitter, liet langer op zich wachten dan we wilden. Nu verschijnt hij dan toch, al zijn deze Notizie nog ‘in corso’, ideeën en hulp hierbij zijn van harte welkom!

In september ‘22 vond er een grote bestuurswissel plaats. Drie nieuwe bestuursleden namen het stokje over, nog niet vermoedend dat het een jaar zou worden met veel veranderingen. Zo hoorden we helaas in december dat het lesgeven onze zeer gewaardeerde docente Ine Zantingh te
veel werd en dat zij daarom moest besluiten te stoppen met lesgeven. We hebben enorm geboft met een nieuwe docente, Gaia, die beide groepen enthousiast en geheel in het Italiaans, onder haar hoede heeft genomen.


Het was ook het jaar waarin Renee Bosma, bouwer en beheerder van onze website, er na al eerdere signalen, nu écht mee wilde stoppen. Inmiddels werkt de nieuwe site, is hij net als de vorige overzichtelijk en leren bestuursleden hem te beheren.

Loes de Vries herinnert zich het contact met Renee en het ontstaan van haar website:

“11 jaar geleden gingen wij fietsend naar Carlo Alberding om enigszins wijs te worden hoe het allemaal ging bij Dante Haarlem. Een website was er niet. Renee heeft deze website voor Dante heel professioneel opgezet. De website moest natuurlijk ook up-to-date zijn. Dat was geen probleem voor Renee, want iedere toevoeging/wijziging stond er binnen een paar minuten op. Ik was het doorgeefluik en Renee paste het aan. Ik heb dan ook heel prettig
met haar gewerkt. Dit alles deed zij zonder enige betaling (af en toe een flesje wijn en bloemen) dus vrijwillig. Renee ontzettend bedankt voor al die jaren werk!”

Nieuwe bestuursleden en docent stellen zich voor:

Nieuw bestuurslid Betty van der Vlist, segretaria

Vorig jaar werd mij gevraagd of ik in het bestuur wilde komen. Iemand had afgezegd. Die plaats was nu vacant en het was enorm leuk, werd mij verzekerd. Ik was net een jaar met pensioen en was bij aanvang daarvan op Italiaanse les gegaan bij Dante. In mijn werkzame leven was ik de laatste zestien jaar directeur van een basisschool geweest en het leek mij een goed idee om mijn hersenen aan het werk te houden. Wat ik daarvan wist, was dat twee zaken dat stimuleren: een vreemde taal leren en een muziekinstrument leren bespelen. Nou ben ik helemaal niet muzikaal, dus een vreemde taal was voor mij de beste optie. Italiaans vond ik altijd al mooi en melodisch. Ik hou van het land, van de zee, de bergen daar, de steden, de cultuur, het lekkere eten, het klimaat en vooral van hun ijs, dat het lekkerste van de hele wereld is. Ik geniet van de lezingen die gegeven
worden en ik vind het interessant om ze te helpen uitzoeken.

Nieuw bestuurslid Wilma Baltus, penningmeester (vanaf september 2023)


Ik ben vorig cursusjaar begonnen in het 2e jaar bij Dante Haarlem. Ruim 30 jaar geleden besloot ik een taalcursus Italiaans en kunstgeschiedenis te volgen. Hetzelfde jaar heb ik een culturele rondreis Toscane en Umbrië gemaakt, en ik werd ter plekke verliefd op Italië. De manier van praten, genieten van de cultuur, kunst, culinaire keuken … reden om uiteindelijk weer aan te sluiten bij een Italiaanse Vereniging, met aandacht voor al deze facetten. Ik ben fulltime werkzaam bij een chemisch bedrijf, en parttime als psycho-/ en rouwtherapeut. Ook heb ik nog tijd voor mijn 3 kleinkinderen, speel cello en tennis, golf en wandel graag.

Onze nieuwe docent stelt zich voor:

Ciao! Mi chiamo Gaia de Bernardini, sono nata e cresciuta a Roma. Mi sono trasferita nei Paesi Bassi più di 20 anni fà grazie ad una borsa di studio (progetto Erasmus) e qui ho conseguito la laurea in Lingua e Cultura italiana all’università di Amsterdam (UVA).

Da più di 15 anni insegno ad adulti, ragazzi e bambini. Organizzo anche workshop di cucina italiana, in cui si intrecciano lessico e
tradizioni gastronomiche della mia terra. Cerco sempre di andare incontro alle singole esigenze dei miei studenti o del gruppo adattando le lezioni e rendendole sempre stimolanti.

Lees de hele nieuwsbrief in de PDF

(Klik op de knop hieronder)