Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sicilia Spagnola e Barocca

18 oktober 2017, 20:15 - 22:00

In deze Sicilië-lezing zal Marc Permeke ingaan op de cultuurhistorische ontwikkeling vanaf de 13e eeuw (na Federico II von Hohenstaufen) tot en met de 18e eeuw. Achtereenvolgens komt Sicilië onder het bewind van Charles d’Anjou en Pietro III d’Aragon om daarna te worden ingelijfd in het rijk van Ferdinand van Aragon en Isabella van Castiglia. Vanaf 1516 maakte Sicilië deel uit van het Spaans Habsburgse rijk van Karel V en zijn zoon Filips II. In de 18de eeuw regeren Savoye, Oostenrijk en Napoli er voor korte tijd.

Aan de hand van talloze afbeeldingen zien we hoe de kunsthistorische stromingen als gotiek, renaissance en barok zich op het eiland hebben gemanifesteerd. De barok in de schilderkunst, de beeldhouwkunst en vooral in de architectuur zal uitgebreid aan de orde komen.

Marc Permeke was tot aan zijn pensionering in 2012 werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Daar heeft hij zich o.m. bezig gehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa. Zijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van ruim drie jaar in Rome (1974-1977), waarna hij van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid. Terug in Nederland verbreedde Marc Permeke zijn kunsthistorische kennis tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. In dezelfde periode werkte hij als professioneel gids in Nederland en België in verschillende talen en organiseerde hij voor een grote Duitse krant Kulturfahrten naar o.m. Sicilië. Tegenwoordig geeft Marc Permeke o.m. lezingen en cursussen over Italiaanse regio’s als Sicilië en steden als Rome. In 2016 gaf Permeke bij ons de lezing ‘Sicilia greca e romana’.

Gegevens

Datum:
18 oktober 2017
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7
Van Egmondstraat 7
Haarlem, Noord-Holland 2024 XL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
06 – 24 75 76 28
Bekijk de site van Locatie

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst