Over ons

Home / Over ons

Opgericht in Rome, nu wereldwijd

De Società Dante Alighieri werd in 1889 in Rome opgericht om Italiaanse emigranten te helpen hun taal en cultuur op peil te houden. Hiervoor zijn over de hele wereld comitati (verenigingen) opgericht, 87 in Italië zelf en ongeveer 400 in zo’n 60 landen. Tegenwoordig zijn Società en de daarbij behorende comitati bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor de Italiaanse taal en cultuur.

Nederland: 15 actieve verenigingen

In Nederland zijn er 15 Dante Alighieri comitati met in totaal ruim 4000 leden. Deze verenigingen organiseren taal- en andere cursussen en culturele activiteiten over uiteenlopende onderwerpen, zoals geschiedenis, literatuur, kunst, film, muziek, gastronomie en reizen. De meeste leden zijn Nederlander, maar ook Italianen zijn van harte welkom.
Het betreft zelfstandige verenigingen, die samenwerken onder de vlag van Dante Alighieri Nederland. De algemene doelstelling is steeds hetzelfde, maar de invulling en sfeer wordt bepaald door de leden en kent daardoor lokale verschillen.

Via het lidmaatschap van één van de Dante Alighieri comitati maak je deel uit van een wereldwijd netwerk van liefhebbers van de Italiaanse taal en cultuur en krijg je toegang tot de diverse activiteiten en andere voordelen die je vereniging je biedt. Culturele activiteiten van een comitato staan open voor leden van andere comitati in Nederland.

Verdere informatie over elk comitato vind je op de desbetreffende website:

Amersfoort Amsterdam Deventer Dordrecht Eindhoven
Friesland Groningen Haarlem Leiden-Den Haag Maastricht
Nijmegen Rotterdam Sittard-Geleen Twente Utrecht