Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Petrarca over Petrarca

21 maart 2018, 20:15 - 22:00

Francesco Petrarca (1304-1374) is een van de belangrijkste schrijvers en intellectuelen die de Italiaanse cultuur heeft voortgebracht. Zijn gedichten in de volkstaal zijn eeuwenlang een zeer belangrijke inspiratiebron geweest voor zowel de Italiaanse als de Europese poëzie. Met zijn Latijnse brieven heeft hij het genre van de privé-brief een nieuw gezicht gegeven. Met zijn Latijnse traktaten over een breed scala aan onderwerpen heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de vernieuwing van de Europese cultuur tussen Middeleeuwen en Renaissance. En ongeëvenaard was zijn kennis van de Latijnse literatuur en van de Romeinse Oudheid.

Petrarca’s grootheid werd volledig onderkend door zijn tijdgenoten, die een diepe bewondering voor hem koesterden. Maar wat voor man was Petrarca eigenlijk, en hoe zag hij zichzelf? Was hij een man van vaste overtuigingen, of een ongeneeslijke twijfelaar? Was hij consequent in doel en daad, of een vat vol tegenstrijdigheden? Was hij tevreden met zijn leven en prestaties, of werd hij gekweld door gevoelens van wroeging en spijt? In deze lezing zal aan de hand van fragmenten uit Petrarca’s gedichten, brieven en traktaten een aantal aspecten van zijn persoonlijkheid en zijn zelfbeeld worden belicht.

Dr. P.A.W. van Heck is hoofddocent Italiaanse letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Hij houdt zich met name bezig met de Italiaanse letterkunde van de vroegmoderne tijd, en publiceerde daarover een groot aantal boeken en artikelen. In het Nederlands publiceerde hij o.a. becommentarieerde vertalingen van de belangrijkste werken van Niccolò Machiavelli.

Gegevens

Datum:
21 maart 2018
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7
Van Egmondstraat 7
Haarlem, Noord-Holland 2024 XL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
06 – 24 75 76 28
Bekijk de site van Locatie

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst