Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nederlanders in Rome

17 januari 2018, 20:15 - 22:00

In deze lezing neemt Arthur Weststeijn u mee in het voetspoor van talloze Nederlanders die naar Rome afreisden om daar de confrontatie aan te gaan met de eeuwigheid en met zichzelf. Schilders, dichters, geleerden en schrijvers: niemand kon de lokroep van Rome weerstaan. Die confrontatie met Rome leidde tot ongekende creativiteit, in kunst, poëzie en wetenschap vanaf de Renaissance tot heden. Maar daar bleef het niet bij. Rome zorgde niet alleen voor inspiratie, maar ook voor afstoting: de stad was een vreemde, exotische locatie waartegen Nederlanders zich probeerden af te zetten om daarmee hun eigen identiteit vorm te geven.

Aan de hand van kunstwerken en literaire passages laat de lezing zien hoe dit parallelle proces van aantrekkingskracht en afkeer tot stand kwam. We bekijken Rome vanuit Nederlandse ogen, en we kijken naar Nederland vanuit het perspectief van de Eeuwige Stad.

Arthur Weststeijn (1980) is universitair docent Italiaanse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in Florence en werkte jarenlang als historicus aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. In 2017 publiceerde hij zijn historische reisgids Nederlanders in Rome (Prometheus). Voor de lente van 2018 staat gepland, bij dezelfde uitgever, Proeftuin Italië. Hoe het mooiste land van Europa de moderne politiek uitvond (geschreven samen met Pepijn Corduwener).

Gegevens

Datum:
17 januari 2018
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7
Van Egmondstraat 7
Haarlem, Noord-Holland 2024 XL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
06 – 24 75 76 28
Bekijk de site van Locatie

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst