Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Italiaanse Opera: Het ontstaan en de ontwikkeling ervan tot aan de dag van vandaag.

16 oktober 2013, 20:15 - 21:15

Heleen de Vries is klassiek archeoloog en kunsthistoricus en gespecialiseerd in de Romeinse tijd en Italiaanse Kunst van de late Middeleeuwen. In de jaren tachtig verbleef zij in Italië voor onderzoek en veldwerk en later ook vanwege haar werk aan het Nederlands Instituut in Rome. Daarnaast is zij speciaal geïnteresseerd in de Italiaanse opera.

In het algemeen stelt men dat de Italiaanse Opera is ontstaan in Florence rond 1600. Het was een hoogst experimentele aangelegenheid in hofkringen en bedacht door erudiete personen die de klassieke Griekse toneeltraditie wilden reconstrueren. Na verloop van tijd drong het ook tot de gegoede burgerij en de lagere klasse door. Op straat floten zelfs de straatjongens de laatste operahits.

De spectaculaire opvoeringen met vocaal vuurwerk leidden er toe dat de orkesten, de koren en de operazalen steeds groter werden in de 19e eeuw. De vocalisten moesten hun stemmen in die grotere ruimtes zien te vullen. Hoe deden ze dat? En waarom raakte de eens zo bijzondere castraatstem in diezelfde eeuw uit de gratie? En hoe klonk zo’n castraat eigenlijk?

Heleen de Vries zal dit alles trachten te beantwoorden aan de hand van film- en geluidsfragmenten uit de verschillende periodes van de ruim 400-jarige operatraditie.

Gegevens

Datum:
16 oktober 2013
Tijd:
20:15 - 21:15
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Dante Alighieri Haarlem
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7
Van Egmondstraat 7
Haarlem, Noord-Holland 2024 XL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
06 – 24 75 76 28
Bekijk de site van Locatie

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst