Nieuwsbrief mei 2022

Nieuwsbrief header Dante Haarlem

Mei 2022 | editie 7

Inleiding nieuwsbrief:

Het jaar, althans dat van ons comitato, zit er gedeeltelijk weer op. De cyclus van lezingen is afgesloten; half april kwam de groep die onder leiding van Christian Kuiper de Divina Commedia las voor het laatst bij elkaar; een paar weken geleden is samen met Ine Zantingh de laatste caffè gedronken in het Caffè Parlando en de slingers van het feest zijn weer opgeborgen. Hoewel volgens het rooster op 25 april de laatste les zou plaats vinden gaan docenten en cursisten nog enkele weken door en op 1 juni gaat de literatuurcursus van Ine Zantingh van start. En terwijl we ons opmaken voor de zomer nog een laatste Notizie van dit jaar. Hij is iets beknopter deze keer. Je leest een verslag van ons jubileumfeest, de klacht van een 18e eeuwse reiziger over de vuiligheid op straat in Rome (niets nieuws dus onder de zon, maar het stinkt wel), een uitleg van het verschil tussen montepulciano, de druif, Montepulciano, de stad, Montepulciano, een wijn, en Vino Nobile di Montepulciano, ook een wijn. En de proverbi natuurlijk, deze keer van het boerenland.
Het feest was een mooie gelegenheid elkaar weer eens in wat groteren getale te ontmoeten, en daar is goed gebruik van gemaakt. De algemene ledenvergadering van 8 september en de daarop volgende lezing over de maffia in Calabria door Sanne de Boer (meer daarover verderop in deze aflevering) biedt een nieuwe gelegenheid. Graag tot ziens daar, maar voor het zover is: vi auguriamo una bella estate!
Buona lettura!

Jubileumfeest

Onze Società Dante Alighieri Haarlem is opgericht in oktober 1936. Het feest om dit 85-jarig jubileum te vieren hebben we wegens corona uit moeten stellen, maar onlangs, 21 april, was het dan zo ver. ‘Het belooft een mooie avond te worden, met zang en muziek (Fabiana Dammers), met een Italiaans buffet, met een quiz en met een mystery guest’, zo was In de aankondiging van het feest te lezen. En die belofte is waargemaakt. ‘We zien ernaar uit je te verwelkomen bij de viering van dit jubileum, want…. feest vieren doe je samen’. Ook die verwachting is vervuld, een kleine zestig soci hebben het feest samen gevierd.

Dante


Na een woord van welkom memoreerde de voorzitter enkele momenten uit de historie van ons genootschap waarna de mystery guest binnenschreed: Dante zelf! In de gedaante van onze docent Christian Kuiper kwam hij ons gelukwensen. De Sommo Poeta, hoe kan het ook anders, had
zijn felicitaties verpakt in een viertal welluidende terzinen, de versvorm van de Divina Commedia. Ze staan hieronder afgedrukt, met een vertaling erbij.

Fabiana Dammers zorgde met zang en gitaar voor twee mooie muzikale intermezzi. Pièce de resistance vormde een quiz onder het motto ‘che cosa sai dell’ Italia?’ over pleinen en fonteinen, Botticelli en Machiavelli, Bernini en Mussolini, bellini en Barberini, Il gattopardo en Leonardo, en nog veel meer. Men streed tafelsgewijs tegen elkaar. Prijzen waren er niet, het ging om het spel, niet om de knikkers, en er is met bijzonder veel plezier gespeeld onder de soepele leiding van quizmaster René Kossen. De quiz met antwoorden is te vinden op onze site (www.dantehaarlem.nl).

Dat Willem Silvius van het Verhalenhuis een horecaverleden heeft was goed te proeven aan het heerlijke en kleurrijke buffet dat hij verzorgd heeft. En dat we dit feest hebben gevierd op 21 april, de stichtingsdatum van Rome, was een mooi toeval.

Che gioia tutta questa folla gentile
nella casa del supremo signore
in questa serata primaverile

riuniti siete a memorar con vostro cuore
gli ottantacinqu’ anni del comitato

con il nom del celeberrimo autore

lingua e cultura del paese amato
espandi da quasi un secolo, o società mia
e per tai cose ti sono grato

dopo alcuni anni di grave pandemia
finalmente possiamo celebrare
il grande evento con passione e allegria

wat een vreugde, al dat aardig volk hier
in het huis hier onzes heren
op deze voorjaarsavond vol vertier

om van harte met elkaar te memoreren
dat uw comitato al reeds 85 jaren eclatant
met die luisterrijke naam hier kon floreren

cultuur en taal van het geliefde land
hebt gij, geëerd genootschap, al bijna honderd jaar verspreid
en dat stemt mij dankbaar, onderhand

na die nare tijd van quarantaine en coronaleed
kunnen wij nu eindelijk een feestje bouwen
rond dit jubilee met passie en met vrolijkheid

Lees de hele nieuwsbrief in de PDF

(Klik op de knop hieronder)