Lezingen

Cari Soci,

Met genoegen nodigen wij u uit voor ons boeiende programma met inspirerende sprekers over verschillende onderwerpen.

Locatie Lezingen

De lezingen vinden plaats in Verhalenhuis Haarlem, Van Egmondstraat 7 in Haarlem.
Het is verplicht om u vooraf aan te melden voor de bijeenkomsten op de website van Verhalenhuis Haarlem. Leden van Dante betalen bij het maken van de reservering € 4 per persoon. Dit bedrag dekt de kosten van de consumpties (koffie/thee). Ook niet-Danteleden zijn van harte welkom. Zij betalen een bijdrage van € 10 per persoon.

Vervoer

Verhalenhuis Haarlem ligt in een woonwijk en heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. Mede in het belang van de omwonenden vragen wij u daarom vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of bus te komen.
Plattegrond met de locatie Verhalenhuis Haarlem (daar naar beneden scrollen) of klik hier.

Deze lezingen staan op het programma:


14 september 2023 door Tom Hazenberg

Over de Romeinse brug tussen Europa en Brittania

Tom Hazenberg nodigt u uit voor een bootreisje over de Romeinse Rijn om aan de hand van opgravingen, topvondsten en inscripties kennis te maken met de Neder-Germaanse Limes in West-Nederland. Daarnaast vertelt hij over de logistieke uitdagingen van het Romeinse leger in het noordwesten van het rijk. Tenslotte licht hij een tip van de sluier op over ‘Operatie Zwammerdamschepen’, het immense restauratieproject van de Rijkscollectie Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon en de ontwikkeling van het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum als uitbreiding van het park. 

Tom Hazenberg is archeoloog Hazenberg Archeologie), curator van de Zwammerdamschepen (Museumpark Archeon) en gast-onderzoeker (Universiteit Leiden). Naast onderzoek, advisering en publicaties is hij mede-ontwikkelaar van Limes Presentatie Units. Onlangs heeft hij met collegae uit België, Frankrijk en Groot-Brittannië het netwerk “Bridging the North Sea” opgericht. Ook begeleidt Hazenberg Limes-dagtochten en -reizen naar bijvoorbeeld de Muur van Hadrianus (via reisorganisatie Historizon, Museumpark Archeon of Sloepennetwerk.nl.

12 oktober 2023 door Herman Baartman

Ellen Russe: markant, veelzijdig en gedreven

In deze lezing schetst Herman Baartman een portret van deze signora straparticolare tegen de achtergrond van de turbulente tijd waarin ze leefde. 

Ze was pianiste, declamatrice, actrice, auteur, italofiel (en niet zo’n beetje) en oprichtster van de nu 86 jaar oude ‘Vereniging Dante Alighieri  Haarlem’. Een patriciërsdochter, geboren in 1889 als Lilian Vijgh, maar later geïnspireerd door Sint Franciscus, kampioen van het armoede-ideaal. Anglicaans opgevoed, maar later haast Roomser dan de paus. Ze stond op goede voet met toonaangevende Italiaanse auteurs en werd vereerd met audiënties bij Mussolini. Een vrouw die alles met verve deed en haar overtuigingen onvermoeibaar uitdroeg op schrift, op het podium en vanachter de radiomicrofoon. In 1942 overleed ze in Bloemendaal, 53 jaar oud. Op haar grafsteen een verwijzing naar Dante: ‘Angelica farfalla’. ‘Siam’ vermi, nati a formar l’angelica farfalla– we zijn wormen, geboren om een engelachtige vlinder te worden’. 

Herman Baartman, oud-voorzitter van de ‘Vereniging Dante Alighieri Haarlem, hier op vakantie in het mooie Italië.

14 december 2023

Erica Stapper zingt Italiaanse liederen

Zij is sopraan en begon met het nemen van zanglessen bij Jeanne Companjen. Nu heeft ze sinds enkele jaren les van Paula de Wit. De eerste fase aan de Schumann Akademie rondde zij af in 2004. Ook volgde zij masterclasses, coaching en workshops op zanggebied van o.a.Francis van Broekhuizen, Sabine Wüthrich, Wiebke Goëtjes en Pierre Mak.

Regelmatig verzorgt zij een recital, zingt op aanvraag bij een rouw- of trouwgelegenheid en is lid van het Nederlands Concertkoor.  Bij het Velser Opera Gezelschap Bel Canto verleende zij bij gelegenheid medewerking als soliste bij diverse concerten. Met veel plezier neemt zij ook regelmatig deel aan diverse operaprojecten. Zo zong zij een hoofdrol in het operaproject Ongelukkige Liefdes, en To Be or Not To Be, wat uitging van de Stichting Cantina Vocaal in Amsterdam. Ook zong zij als soliste in het voorprogramma van het bijzondere Eisler To Go – project in 2016.

Eerder zong zij bij Bel Canto de rol van Mercedes in de opera Carmen van Bizet en de rol van de Hoge Priesteres in de opera Aida van Verdi.

In het ‘gewone leven’ werkt zij als gespecialiseerd verpleegkundige én lactatiekundige op een afdeling verloskunde en neonatologie in een Haarlems ziekenhuis.