Italia
bladwijzer

 1. 27 januari
 2. 10 februari
 3. 10 maart
 4. 21 april
  

Cari Soci,

Met genoegen nodigen wij u uit voor ons afwisselende voorjaarsprogramma met inspirerende sprekers (m/v).

De lezingen vinden plaats in Verhalenhuis Haarlem. Het adres is: Van Egmondstraat 7 in Haarlem.

Plattegrond met de locatie Verhalenhuis Haarlem (daar naar beneden scrollen) of klik hier. Verhalenhuis Haarlem ligt in een woonwijk en heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. Mede in het belang van de omwonenden vragen wij u daarom vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of bus te komen.
Let op: De lezingen in januari, februari en maart vinden plaats op de tweede donderdag van de maand en worden in het Nederlands gehouden. Het optreden in april vindt plaats op de derde donderdag van de maand en is in het Italiaans.


Reserveringen - coronamaatregelen

 • Vooraf plaatsen reserveren voor de bijeenkomst via de website van Verhalenhuis Haarlem
 • Toegang: €3 per avond*
 • Uitsluitend toegang op vertoon van QR-code
 • 1,5 meter afstand houden
 • Dringend verzoek om thuis te blijven indien u klachten heeft die mogelijk met corona samenhangen

*De toegangsprijs voor leden van €3 dient om de kosten van de consumpties (koffie/thee) te dekken. De verhuurder van de ruimte brengt dit bedrag per bezoeker bij ons in rekening, ongeacht of er iets wordt geconsumeerd.

Ook niet-Danteleden zijn van harte welkom. Zij betalen een bijdrage van € 9 per persoon. Dit bedrag is inclusief twee consumpties.
Betaling - ook voor leden - verloopt via iDeal bij het maken van de reservering.

- - - - -

Praatcafé

In het voorjaar van 2022 gaat het Dante Praatcafé weer van start, iedere tweede dinsdag van de maand. Van 10.30 tot 12 uur in De Pasta Box, Raadhuisstraat 54 in Heemstede. De (bege)leiding is in handen van Ine Zantingh.
Voor verder informatie en tijden kijk op deze site onder de link 'praatcafé'.

- - - - -

Tentoonstellingen

Wij willen u graag attenderen op de volgende tentoonstellingen met een Italiaans tintje:
Artemisia, Vrouw & Macht, 26 september 2021 t/m 23 januari 2022
Enschede, Rijksmuseum Twenthe
Geniet alvast van dit voorproefje: klik hier
Meer info vindt u op deze site onder de link 'evenementen'.


God op aarde – keizer Domitianus - 17 december 2021 t/m 22 mei 2022
Leiden, Rijksmuseum van Oudheden
Laat je meevoeren in het turbulente levensverhaal van de Romeinse keizer Domitianus. Bewonder de keizerlijke weelde en ontdek het Rome van de 1ste eeuw na Christus, met het Colosseum als hart van de stad.
Geniet van dit voorproefje. Meer info vindt u op deze site onder de link 'evenementen'.


- - - - -

Tot slot

beste wensen

Cordiali saluti, il direttivoLezingen

  
Donderdag 27 januari 2022, aanvang 20.15 uur

Jarl van der Ploeg - De rol van de rechtse partijen in de Italiaanse politiek

Jarl vd Ploeg

Het Nederlandse nieuws vanuit Italië werd tot voor kort bepaald door een duidelijk thema: de opkomst van de rechts-populistische Matteo Salvini en de nog rechtsere, zelfs tegen het neofascisme aanschurende Giorgia Meloni (hieronder beiden op de linker foto). Het zou een kwestie van tijd zijn eer deze twee rechtse eurosceptici samen een regering zouden vormen, met alle gevolgen van dien voor Italië, Europa en hun gezamenlijke financiële en vluchtelingenprobleem. Sinds die zorg voor het eerst de kop op stak, zijn we alleen al een paar regeringen verder en staat niet Salvini aan het roer, maar de gematigde Mario Draghi. En kijken we naar de peilingen, dan zien we niet de Lega of Fratelli d’Italia aan kop staan, maar die aloude Partito Democratico. Betekent dit dat Italië toch niet één van de eerste west-Europese landen wordt met een volledig rechts-populistische regering? En betekent de aanstelling van Mario Draghi dat het euroscepticisme in Italië nu definitief tot het verleden behoort? Dat we definitief geen uscITA, of Italexit, krijgen, dat Italië gewoon in de euro blijft en dat het allemaal goed komt? Of moeten we ons, ondanks alles, nog altijd zorgen maken? In zijn lezing vertelt Jarl van der Ploeg over al deze ontwikkelingen en geeft hij een antwoord op bovenstaande vragen.

Jarl van der Ploeg (1987) studeerde geschiedenis, Italiaans en journalistiek aan de universiteiten van Groningen en Bologna en was tot voor kort correspondent voor de Volkskrant in Italië. In die hoedanigheid publiceerde hij talloze reportages vanuit alle twintig regio’s van het land, schreef verhalen vanaf migrantenboten voor de kust van Libië, vanuit de ziekenhuizen van Bergamo en over de misbruikconferentie in Vaticaanstad. Uiteraard deed hij ook verslag van de vondst van het vermeende graf van Romulus, de eerste koning van Rome, op het Forum Romanum en (zo mogelijk nog historischer) de laatste wedstrijd van de achtste koning van Rome, Francesco Totti, in het Stadio Olimpico. Als vervanger van zowel Aaf Brandt Corstius als Sylvia Witteman schreef hij tijdens zijn correspondentschap ook meerdere columns over zijn leven in Italië en de cultuurverschillen die hem daar tijdens dat leven opvielen. Dat resulteerde in 2019 in zijn boek Wegens vakantie gesloten.
Donderdag 10 februari 2022, aanvang 20.15 uur.

Marjan Schwegman - Amore e scienza: de Italiaanse jaren van Maria Montessori

foto van Marjan Schwegeman

Eind 1913 ging de 38-jarige Maria Montessori in Napels aan boord van de Cincinnati, waarmee ze naar New York zou varen. Het was haar eerste reis naar de VS en het begin van het internationale succes van haar onderwijsmethode, die ook in Nederland snel voet aan de grond kreeg. Zij ligt in Noordwijk begraven, “Ver van het land dat ze zo intens beminde, ver van haar dierbaren die hier begraven liggen”, aldus de tekst op een herdenkingsplaat in Rome. “Dat heeft zij zo bepaald, omdat zij wilde getuigen van de universaliteit van het werk dat van haar een wereldburgeres maakte”. Wat gaat verloren in dit nogal gladgestreken publieke beeld van Maria Montessori? Dat is de centrale vraag in deze lezing van Marjan Schwegman. Zij gaat op zoek naar de ‘rommeligheid’ in Montessori’s leven, en concentreert zich daarbij op haar Italiaanse jaren (1875 – 1913). Die jaren blijken alle ingrediënten te bevatten van een Verdi-opera: familie conflicten, gepassioneerde liefde, geheimen, verraad en eenzaamheid. Om Montessori’s voor die tijd onconventionele ontwikkeling als vrouw en wetenschapster te kunnen begrijpen, is kennis van wat er in haar Italiaanse jaren gebeurde onontbeerlijk. Zij geven diepte en reliëf aan de statige, altijd in het zwart geklede Dr. Montessori en haar onderwijssysteem.

Marjan Schwegman (1951) is historica, gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Italië . Zij is emeritus-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was in 2017-2018 Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was vervolgens aan verschillende universiteiten werkzaam. Van 2003 tot 2007 was ze directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Van 2007 tot 2016 was ze directeur van het NIOD. In haar onderzoek staat de relatie tussen gender, geweld en natievorming centraal.
Donderdag 10 maart 2022, aanvang 20.15 uur

Sanne de Boer - Mafiopoli: Een zoektocht naar de ‘Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië

foto van sanne de boer

Vlak nadat journaliste Sanne de Boer naar een idyllisch dorp in Zuid-Italië verhuisde, werd er in de buurt een man doodgeschoten. Het slachtoffer bleek lid van de ’Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. De moord was het begin van een jarenlange zoektocht naar de mysterieuze ’Ndrangheta. Hoe kon er in een sprookjesachtige uithoek van Italië zo’n onstuitbare criminele multinational ontstaan? In haar boek Mafiopoli vertelt Sanne de Boer de verhalen van dorpsgenoten, ondernemers, maffia-aanklagers en kroongetuigen. Ze schetst een onthullend beeld van een geraffineerde maffia die in heel Europa, en zeker ook in Nederland, een stevige voet aan de grond heeft gekregen. In haar lezing vertelt Sanne de Boer over haar journalistieke onderzoek en persoonlijke ervaringen. Ze beantwoordt ook graag jullie vragen over de ’Ndrangheta en over de manier waarop deze internationaal kan worden bestreden.

Sanne de Boer (1979) woont sinds 2006 in Calabrië en is de eerste buitenlandse journalist die vanuit daar schrijft over de ’Ndrangheta. Ze is een veelgevraagd researcher en maakte reportages voor onder meer De Correspondent, Nieuwsuur, Reporter Radio en Italië Magazine. Mafiopoli: Een zoektocht naar de ’Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië (Nieuw Amsterdam, 2020) is haar eerste boek. Het beleefde al vele herdrukken en zal in 2022 uitkomen in een Italiaanse en een Duitse vertaling.

Donderdag 21 april 2022, aanvang 20.15 uur.

Roberto Galanto - Napolitaanse en andere liedjes: Een muzikale afsluiting van het verenigingsjaar.

galanto

Het repertoire van Roberto Galanto is een compilatie van de meest interessante Italiaanse liedjes die gecomponeerd en uitgevoerd zijn door Conte, Capossela, Daniele, Zucchero, klassieke Napolitaanse evergreens, Dalla, Modugno en eigen originele composities van zijn laatste cd. Op deze avond zingt Roberto Galanto niet alleen Napolitaanse liedjes voor ons, maar ook een selectie uit zijn repertoire.

Roberto Galanto (Cisternino, 1984) is een Italiaanse zanger en dichter. Hij heeft zijn zangopleiding (met als specialisatie opera) genoten aan het Conservatorio di Musica “Nino Rota” in Monopoli, waar hij in 2009 op excellente wijze zijn master diploma behaalde. Tijdens die opleiding vertolkte hij al rollen in diverse opera’s en operettes. Roberto heeft inmiddels de studie vocale jazz aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag afgerond. Momenteel werkt hij als docent, zowel in Italië als in Nederland. Naast zijn activiteiten in de muziek schrijft Roberto ook gedichten.

Archief lezingen
 1. jan 2021 - april 2021 // sep 2021 - dec 2021
 2. jan 2020 - april 2020 // sep 2020 - dec 2020
 3. jan 2019 - april 2019 // sep 2019 - dec 2019
 4. jan 2018 - april 2018 // sep 2018 - dec 2018
 5. jan 2017 - april 2017 // sep 2017 - dec 2017
 6. jan 2016 - april 2016 // sep 2016 - dec 2016
 7. jan 2015 - april 2015 // sep 2015 - dec 2015
 8. jan 2014 - april 2014 // okt 2014 - dec 2014
 9. jan 2013 - april 2013 // okt 2013 - dec 2013
Notizie Dantesche - Nieuwsbrieven (pdf-bestanden)
afl. 4, juni 2021
afl. 3, januari 2021
afl. 2, september 2020
afl. 1 mei 2020
Qualcosa da leggere
Het recht volgens Boccaccio; pdf-bestand