Italia
bladwijzer

 1. 8 september
 2. 13 oktober
 3. 10 november
 4. 8 december
  

Cari Soci,

Met genoegen nodigen wij u uit voor de algemene ledenvergadering op 8 september a.s. en voor ons afwisselende najaarsprogramma met inspirerende sprekers (m/v).

Algemene ledenvergadering/bestuurswisseling: Donderdag 8 september 2022, aanvang 19.30 uur:

Voorafgaand aan de eerste lezing vindt de jaarlijkse algemene ledenvergadering (alv) plaats. De agenda en bijbehorende stukken voor deze vergadering volgen eind augustus. Alleen Danteleden hebben toegang tot deze vergadering. Wij hopen op een goede opkomst.

Tijdens de alv zullen nieuwe bestuursleden aantreden en zich kort aan u voorstellen. De nieuwe bestuursleden zullen de huidige voorzitter, vice-voorzitter en secretaris vervangen. Zij treden af.

Locatie Lezingen

De lezingen (behalve die in november) vinden plaats in Verhalenhuis Haarlem, Van Egmondstraat 7 in Haarlem.
In september, november en december worden ze in het Nederlands gehouden, in oktober in het Italiaans.

Het is verplicht om u vooraf aan te melden voor de bijeenkomsten op de website van Verhalenhuis Haarlem. Leden van Dante betalen bij het maken van de reservering € 4 per persoon. Dit bedrag dekt de kosten van de consumpties (koffie/thee). Ook niet-Danteleden zijn van harte welkom. Zij betalen een bijdrage van € 10 per persoon.

Verhalenhuis Haarlem ligt in een woonwijk en heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. Mede in het belang van de omwonenden vragen wij u daarom vriendelijk om zoveel mogelijk met de fiets of bus te komen.
Plattegrond met de locatie Verhalenhuis Haarlem (daar naar beneden scrollen) of klik hier.

De lezing van november vindt plaats in de aula van het Kennemer Lyceum, Adriaan Stoopplein 7, Overveen. Deze lezing, in samenwerking met de afdeling Haarlem van het Nederlands Klassiek Verbond, heeft bovendien een afwijkende aanvangstijd: 20.00 uur en is ook voor niet-leden gratis toegankelijk. Aanmelding vooraf is niet nodig.

- - - - -

Praatcafé

In het najaar van 2022 gaat het Dante Praatcafé weer van start, iedere tweede dinsdag van de maand. Van 10.30 tot 12 uur in De Pasta Box, Raadhuisstraat 54 in Heemstede. De (bege)leiding is in handen van Ine Zantingh.
Kijk voor verder informatie op deze site onder de link 'praatcafé'.


- - - - -

Introductie- en vervolgcursus in de Divina Commedia van Dante

Christian Kuiper zal in de periode van november 2022 tot en met maart 2023 een vervolgcursus in de Divina Commedia van Dante verzorgen. Het afgelopen verenigingsjaar zijn de eerste veertien canti van L’Inferno behandeld. Nu wordt gestart met canto vijftien.


Voor degenen die de introductiecursus niet hebben gevolgd, is instroom in de vervolgcursus mogelijk. Wel wordt aangeraden dan eerst de verkorte introductiecursus (drie sessies) te volgen. Deze wordt gegeven in september en oktober 2022, voorafgaand aan de vervolgcursus.


- - - - -

Tot slot

De jaarlijkse contributie bedraagt € 25 per persoon en voor echtparen/samenwonenden € 37,50.Wij verzoeken u deze contributie vóór 1 september 2022 over te maken op bankrekening NL08 INGB 0000 400 874 t.n.v. Penningmeester Dante Alighieri.

Voor de periode januari t/m april 2023 zijn de sprekers nog niet vastgelegd. De invito met het programma voor het voorjaar van 2023 wordt u naar verwachting eind 2022 toegezonden.

Wij wensen u allen een mooi nieuw Dantejaar toe!

Cordiali saluti, il direttivo

Lezingen

  
Donderdag 8 september 2022, aanvang 20.15 uur

Sanne de Boer - Mafiopoli: Een zoektocht naar de ‘Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië

boek Mafiopoli

Vlak nadat journaliste Sanne de Boer naar een idyllisch dorp in Zuid-Italië verhuisde, werd er in de buurt een man doodgeschoten. Het slachtoffer bleek lid van de ’Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. De moord was het begin van een jarenlange zoektocht naar de mysterieuze ’Ndrangheta. Hoe kon er in een sprookjesachtige uithoek van Italië zo’n onstuitbare criminele multinational ontstaan? In haar boek Mafiopoli vertelt Sanne de Boer de verhalen van dorpsgenoten, ondernemers, maffia-aanklagers en kroongetuigen. Ze schetst een onthullend beeld van een geraffineerde maffia die in heel Europa, en zeker ook in Nederland, een stevige voet aan de grond heeft gekregen. In haar lezing vertelt Sanne de Boer over haar journalistieke onderzoek en persoonlijke ervaringen. Ze beantwoordt ook graag jullie vragen over de ’Ndrangheta en over de manier waarop deze internationaal kan worden bestreden

Sanne de Boer (1979) woont sinds 2006 in Calabrië en is de eerste buitenlandse journalist die vanuit daar schrijft over de ’Ndrangheta. Ze is een veelgevraagd researcher en maakte reportages voor onder meer De Correspondent, Nieuwsuur, Reporter Radio en Italië Magazine. Mafiopoli: Een zoektocht naar de ’Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië (Nieuw Amsterdam, 2020) is haar eerste boek. Het beleefde al vele herdrukken en zal in 2022 uitkomen in een Italiaanse en een Duitse vertaling.


Voor meer informatie verwijzen wij jullie naar haar website Sanne de Boer

Let op: de Kennemer Boekhandel zal aanwezig zijn tijdens deze bijeenkomst. Het is dus mogelijk om ter plekke het boek van Sanne de Boer aan te schaffen en door haar te laten signeren.

Donderdag 13 oktober 2022, aanvang 20.15 uur.

Claudia Campagna - Venezia è un pesce

foto van Venetië

Leidraad voor deze lezing is het boek ‘VENEZIA È UN PESCE’ van Tiziano Scarpa. Een stadsgids, maar zonder lijsten met restaurants, bars, ijssalons of monumenten, maar juist met verhalen. Elk hoofdstuk van het boek heeft een deel van het lichaam als titel, omdat dit voor de auteur de beste manier is om deze stad, die tussen hemel, aarde en zee is, te leren kennen: middels de zintuigen. In haar lezing refereert Claudia Campagna aan een noodzakelijke specifieke mentaliteit en houding van de luisteraars, die een voorwaarde is om de sensitieve tocht door de parel in de lagune te maken. Zij neemt ons mee, onze zintuigen zijn onze gids. Het ruiken, voelen, smaken, praten, stil zijn, allemaal aspecten die onze herinnering aan een stad bepalen. Het is ons sensitieve geheugen dat boven de rationaliteit staat.

Claudia Campagna is geboren in de omgeving van Venetië, de stad waarin zij vele jaren als dierenarts  werkte. De liefde lokte haar uiteindelijk naar Maastricht, waar zij onder meer werkzaam is als docente bij Dante Alighieri Maastricht.
Donderdag 10 november 2022, aanvang 20.00 uur

Andrea Maddalena - De Etrusken – Zoektocht naar het verborgen goud

etrusken architectuur

Let op: deze lezing vindt plaats in de aula van het Kennemer Lyceum, Adriaan Stoopplein 7, Overveen en heeft bovendien een afwijkende aanvangstijd: 20 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.

De Etrusken, al aanwezig op het Italiaanse schiereiland vanaf de tiende eeuw v. C., bezetten verschillende regio's van Midden-Italië. Er zijn nog heel veel onzekerheden over hun oorsprong, taal, gewoonten. En toch zijn er tegenwoordig in Lazio, Umbrië en Toscane plaatsen te vinden die nog steeds onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis, de cultuur, de gebeurtenissen van de Etruskische beschaving, en een unieke suggestieve charme uitstralen. Een verborgen schat aan verhalen, vondsten en folklegendes om het volk van de Etrusken, fundering van de Romeinse beschaving, nog beter te leren kennen.

Andrea Maddalena is een Italiaanse architect, spreker, docent bij verschillende instellingen in Nederland, kunsthistoricus en onafhankelijke onderzoeker, deskundige in symboliek en antropologie, Etruskische, Romeinse en Middeleeuwse architectuur en kunst. Ook is hij docent Italiaans bij Dante Alighieri Amersfoort. Voor meer informatie verwijzen wij jullie naar zijn website www.andreamaddalena.com.

Donderdag 8 december 2022, aanvang 20.15 uur.

Math Osseforth - Pausen als rotsen en pausen als kiezelsteentjes .

paus

De Paus is van oudsher het hoofd van de kerk, eerst van alle christenen, daarna van de katholieken. Christus zelve had Simon nota bene aangewezen om de rots te zijn waarop Hij Zijn kerk zou bouwen. Sindsdien hebben 265 opvolgers die verantwoordelijkheid op zich genomen. Maar voor sommigen was dat makkelijker en succesvoller dan voor anderen; de een werd inderdaad een echte rots, de ander kwam niet verder dan een puntig kiezelsteentje. Maar hun processie door de eeuwen is een bont verhaal van politiek, geschiedenis en kunst, van kruistochten en concilies, een verhaal dat Europa heeft gevormd vanuit de stad van Augustus en Tiberius. Luister en geniet van dat verhaal, want ook hiervoor geldt dat alles met alles te maken heeft.

Math Osseforth is Classicus in de breedste zin van het woord; hij verbindt de Klassieke Oudheid in alle facetten aan de tijden die volgen. Zijn credo is dan ook dat alles met alles te maken heeft. Zo wordt de cultuurgeschiedenis voor hem een meeslepend en voortdurend verhaal. Math Osseforth is Classicus, maar in de eerste plaats een verhalenverteller die zijn publiek, met soms de nodige dosis humor, meeneemt naar een schijnbaar andere wereld. Math is in 2017 gepromoveerd in de geesteswetenschappen aan de VU. Sinds 2019 staat hij weer met veel plezier, na 15 jaar als plaatsvervangend Rector op een Gymnasium gewerkt te hebben, voor de klas.

Archief lezingen
 1. jan 2022 - april 2022 //
 2. jan 2021 - april 2021 // corona
 3. jan 2020 - april 2020 // sep 2020 - dec 2020
 4. jan 2019 - april 2019 // sep 2019 - dec 2019
 5. jan 2018 - april 2018 // sep 2018 - dec 2018
 6. jan 2017 - april 2017 // sep 2017 - dec 2017
 7. jan 2016 - april 2016 // sep 2016 - dec 2016
 8. jan 2015 - april 2015 // sep 2015 - dec 2015
 9. jan 2014 - april 2014 // okt 2014 - dec 2014
 10. jan 2013 - april 2013 // okt 2013 - dec 2013
Notizie Dantesche - Nieuwsbrieven (pdf-bestanden)
afl. 8, aug 2022
afl. 7, mei 2022
afl. 6, jan 2022
afl. 5, sept 2021
afl. 4, juni 2021
afl. 3, januari 2021
afl. 2, september 2020
afl. 1 mei 2020
Quiz met antwoorden van 21 april 2022
De quiz
Qualcosa da leggere
Het recht volgens Boccaccio; pdf-bestand